Włoska sztuka serowa, słynna i ceniona na całym świecie, która dzięki swoim produktom w pełni osiągnęła szczyty wyborności w światowych kręgach kulinarnych i winiarskich, jest już w Polsce. Nowy zakład BIANCO LATTE Sp.z o.o. będzie wytwarzał wyroby mleczarskie na szeroką skalę.
Inicjatywa ma swój początek w Joint Venture pomiędzy zakładem mleczarskim TRE C znanym z tradycji i jakości swoich wyrobów i polskiej OSM Bychawa, w województwie lubelskim, specjalizującego się w produkcji wyrobów mleczarskich od 1928 roku.

To nowe wspólne przedsięwzięcie da początek zakładowi pod nazwą BIANCO LATTE Sp.z.o.o., który będzie wytwarzał w Polsce sery mozzarella typu "Fior di Latte" - produkowane i wprowadzane do obrotu zarówno na tzw. szeroką skalę, jak również bezpośrednio do profesjonalnych restauracji i hoteli. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów mleczarskich OSM, również i produkty wytwarzane przez BIANCO LATTE będą pozbawione barwników i konserwantów.

Nowa inicjatywa jest efektem aktywności Fundacji Lublin Italy, już od dłuższego czasu zaangażowanej w działania mające na celu wzrost wymiany handlowej między firmami polskimi i włoskimi.